SuperNederlandse en ouderwetse vlaflip

vlaflip

Sommige mensen heten Flip. Daar kunnen ze niks aan doen en daar hebben ze dan ook zelf totaal niet voor gekozen. Er bestaat echter een puik en puur Nederlands nagerecht met de naam ‘vlaflip’. Je mag zelf bepalen of je het lekker vindt klinken, maar dat het lekker smaakt, doet natuurlijk veel meer ter zake. Let op: dit betreft de ouderwetse vlaflip, niet de moderne variant.

Een vlaflip is eigenlijk een mashup van twee andere heel Nederlandse toetjes: yoghurt en vla. Mashups zijn leuk.

Ingrediënten

• yoghurt
• vla
• limonadesiroop of jam

Voorbereiding

Ha, er is geen voorbereiding voor dit nagerecht! Ja: open de verpakkingen en zet bakjes neer. Nou, hoe makkelijk kan het zijn. Je kunt met dit toetje ook een geintje uithalen die vooral bij kinderen wel zal werken. “Wie wil er een toetje? Ik zal even opnoemen wat er allemaal is.” Je wekt nu het idee dat er een enorm scala aan mogelijkheden is, ook al is dat enorm onzin. “Er is vla… en yoghurt… OF…” Laat nu even een mysterieuze stilte vallen en vervolg dan met de meest triomfantelijke stem die je kunt musteren: “een VLAFLIP!”

Bereiding

Natuurlijk wil iedereen een vlaflip, want het is fokking lekker en gezellig en het heerst wegens Nederlands. Pak de vla en de yoghurt en schenk tegelijk vla en yoghurt in een schaaltje. Of bakje. Of kommetje. Het is natuurlijk de bedoeling dat de ene helft van het bakje gevuld is met vla en de andere helft met yoghurt, maar omdat vla dikker is dan yoghurt, moet je dat wel even uitkienen. Als je klaar bent met gieten, schenk je een beetje siroop over de deelnaad. Je kunt ook een vormpje maken, zoals een piemol of een bloemetje. Als je liever jam dan siroop in je vlaflip hebt, is het een kwestie van een kwakkie in het midden deponeren en dat is mikken. Eet smakelijk!

Moderne variant

Een kleine zoekactie op Google Afbeeldingen leert ons dat een moderne vlaflip er totaal anders uitziet dan de vorm die we hier beschrijven. Daarin zit de vla, yoghurt en rode crap óp elkaar, in laagjes, wat voor het oog natuurlijk een stuk chiquer is.
Mits er nog niet van gegeten is, natuurlijk, want met laagjes wordt het sneller een kliederbende als je alle drie de smaken in één hap wilt realiseren. Naast elkaar betekent dat je zelfs kunt afwisselen tussen vla en yoghurt, oh, goddelijke variatie. Bij lagen zul je moeten graven, en dus mengen. Daarom kiezen wij voor de ouderwetse onhippe versie van de heerlijke vlaflip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *