Maltezer herdersbroodje

Een Maltezer herdersbroodje is een vrij thema op de traditionele ‘Hobz biz zejt’. De meest eenvoudige reden is dat we hier in Nederland geen ‘Hobz’, het typische Maltezer brood hebben. Ik heb dit recept ooit meegenomen uit Malta en daar lekker een fusion van gemaakt met wat Griekse en Italiaanse invloeden. Een beetje een mengelmoes, maar je zult zien dat dat ook precies is wat er straks op je bord ligt.

Dit gerecht is heerlijk bij een zomerse picknick, of als side-dish op een BBQ. Een Maltezer herdersbroodje is heerlijk fris tussen al het geweld van gebraden vlees en vette saus.

Benodigdheden:

 • Een stokbrood. (Een echte, geen afbak.)
 • 4 lekkere tomaten
 • Een potje kappertjes
 • 2 uien
 • Twee (of meer) teentjes knoflook
 • Italiaanse kruidenmix
 • Olijfolie
 • Een goed stuk feta
 • Verse basilicum
 • Bakpapier
 • Optioneel: een blikje ansjovis

Voorbereiding:

Verwarm de oven voor op ongeveer 225 graden, zodat de stokbroodjes straks worden getransformeerd in heerlijke geurende bruschetta’s. Omnomnom.

Bereiding:

Snijd eerst het stokbrood. Dat kan op twee manieren. Het kan natuurlijk op hartstikke veel manieren, maar wij raden één van deze twee aan. 1) Snijd schuine lange stukken. 2) Snijd eerst een groot stuk en deel deze over de lengte in twee stukken (op zijn Frans).
Knijp een teentje knoflook uit en meng dit met de olijfolie. Strijk dit mengsel royaal op de broodjes en strooi er wat Italiaanse kruiden overheen. Leg nu de broodjes op een rooster met bakpapier en schuif ze de oven in.
En nu is het hakken geblazen! Hak de tomaat, de uien, nog een of twee teentjes knoflook en natuurlijk de feta in blokjes en doe alles in een kom. Laat de kappertjes even uitlekken en gooi die bij de rest. En nu maar omscheppen tot je een mooi kleurrijk geheel krijgt.
Let ondertussen wel op of je bruschetta’s al mooi goudbruin geworden zijn! Zijn ze zwart, moet je ze namelijk niet meer eten. Als ze een mooie kleur hebben, haal je de bruschetta’s uit de oven en legt deze op een mooie platte schaal. Met een lepel schep je wat van je kleurige mengsel op ieder broodje. Snipper nu wat verse basilicum over de broodjes om het af te maken. (Over die handige kruidenschaar hadden we het al eens gehad.) En nu smullen maar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *