Saoto soep voor bij een partij

Feestjes! Ik ben dol op feestjes, want dan kan ik gaan koken voor de visite. Het is zo fijn om mensen aan een tafel te zien zitten en smullen. Een probleem kan zijn dat je dan wel iets moet koken wat iedereen ook lust. Een pannetje oer-Hollandse groentesoep of tomatensoep is dan een heel veilige keuze. Doe er een enorme berg stokbrood bij en iedereen is happy. Toch hoef je maar een klein stapje verder te gaan om er een waar feestmaal van te maken! Een Surinaamse Partij! En een partij, daar hoort eten bij. Niemand zal je oso verlaten met een rammelende maag. Uh-uh.
Saoto Soep (zoute soep) is eigenlijk niet echt een soep en heel zout is hij ook niet. Een lekkere kom Saoto is eigenlijk een moksi(mix) van een aantal lekkere dingen met een krachtige bouillon erover. Dit geeft je gasten de keus om er zelf iets lekkers van te maken. Ik heb dit recept een beetje aangepast zodat wij Tata’s niet in paniek raken.

Ingrediënten (voor de bouillon):

 • 3 liter water
 • 2 a 3 kippenbouten
 • 2 cm laos
 • 1 stukje verse gember
 • 4 teentjes knoflook (heel laten)
 • een ui ( schillen en verticaal door de helft snijden)
 • 1 tak citroengras (sereh)
 • een salamblaadje
 • 2 grote bouillonblokjes
 • 1 theelepeltje witte peper
 • tuinkruidenbouillon
 • 1 dubbele kipfilet (Alvast laten meekoken voor de garnering.)

Bereiding

Bouillon maken is op zich niet heel spannend. Je neemt de grootste pan die je hebt, je maakt alle ingrediënten schoon of haalt ze uit de verpakking, doet ze in een pan en brengt dit aan de kook. Na een dik half uur haal je de kipfilet eruit. Hier maak je straks samen met de bouten een bakje ‘pulled chicken’ van. De rest laat je zeker nog een uur zachtjes doorpruttelen. Proef of je bouillon lekker op smaak is. Zo niet, voeg dan wat kruidenbouillon toe tot de smaak je bevalt en laat de boel dan lekker afkoelen. Als de temperatuur een beetje te handelen is, door een zeef gooien en je bouillon is klaar! Wel weer even opwarmen voor je gaat eten.

Ingrediënten (voor de garnering)

 • je gegaarde kipfilet (en eventueel het vlees van de bouten)
 • een pak taugé
 • Basmati rijst (voor 10 gasten, kook voor 5 personen)
 • eieren (naar gelang het aantal gasten)
 • een paar takjes Selderij
 • lenteuitjes
 • gebakken uitjes
 • Indien bij de super een pakje Soe-on (gebakken vermicelli)
 • Een rode peper voor de waaghalzen
 • Zoute ketjap

Bereiding

Je gaat bakjes nodig hebben, vertel ik je.
Maak eerst van de kipfilet kleine stukjes. Haal eventueel het vlees van de bouten, die is lekker vet, en doe dit in een bakje. Doe de taugé in een bakje, kook de eieren tot ze hard zijn en doe die gepeld ook in een bakje. Kook de rijst en doe die in een… bakje. Chop de selderij, chop de peper (Denk aan daarna handen wassen, je gaat anders spijt krijgen!) en doe de rest wat in bakjes kan in, jawel, bakjes.

Nu kan het feest beginnen. Je neemt een soepkom, doet daar wat rijst in, wat taugé, pulled chicken, een gekookt ei, wat selderij en wat peper bijvoorbeeld en dat overgiet je met de heerlijke kruidige bouillon. Voeg een een klein beetje ketjap voor de smaak toe en smullen maar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *